Víctor Orta: “Mă duc cu Liverpool: în 1989-90 au câștigat Liga și Leeds a crescut”

Leeds United este una dintre acele mari echipe istorice care în prezent nu se află la nivelul pe care l-au dat odată. Ca toți, albii luptă pentru a reveni la elita fotbalului din țara lor. Pentru aceasta, Andrea Radrizziani a preluat echipa Elland Road și a ales un spaniol care să-și conducă proiectul în Premier League.

Acest om, Víctor Orta, este unul dintre cei mai buni directori sportivi care au apărute din Spania. Formată între Valladolid și Sevilla, Orta a aparținut unor cluburi de diferite dimensiuni și țări: Zenit, Elche, Seville, Middlesbrough, Sevilla FC sau, în prezent, Leeds United. Opera lui vorbește de la sine.În această etapă interesantă, jucătorul din Madrid, care înainte de a se arunca în birourile mingii a lucrat în ziarul MARCA, încearcă să-l readucă pe Leeds la locul său natural: cea mai înaltă categorie din fotbalul englez.

ÎNTREBARE: ¿ Leeds United are obligația să se ridice?

RĂSPUNS: Nu există nicio obligație, dar trebuie să concurați până la sfârșit așa cum s-a întâmplat anul trecut pentru modelul de club propus de noi.Pentru acest sezon, am ales să menținem o linie continuistă.

Î: Cum suportați presiunea de a fi la Leeds United, un mare și istoric jucător de fotbal englez, care are, de asemenea, particularitatea de a fi Numai un club profesionist din oraș?

A: Primul an a trebuit să evaluez multe lucruri despre club și mi-am dat seama că sunt inferioară echipelor care coboară din Premier League, care au un sprijin financiar extraordinar . Prin urmare, ar trebui să găsim alte instrumente pentru a solicita promovarea, deoarece Leeds a ieșit din Premier timp îndelungat și Leeds are nevoie de Premier și Premierul are nevoie de Leeds.Așadar, singura opțiune de a lupta pentru a reveni la elita engleză este să fii creativ atunci când iei decizii.

Î: Cine credeți că rivalii lui Leeds sunt pentru promovare?

A: Cred că este cea mai imprevizibilă ligă din lume, o putem vedea în fiecare weekend. Întotdeauna am crezut că a existat un prim eșalon cu West Bromwich Albion și Fulham, care sunt cele două cele mai bune echipe și într-o competiție la fel de lungă și dură ca Campionatul, cred că este important să avem o echipă largă și la nivel.Și apoi, este un al doilea pas în care suntem, în plus, am pus Swansea City, Nottingham Forrest și echipele care se descurcau bine din punct de vedere tactic, cu o treabă grozavă din partea antrenorilor lor pentru o lungă perioadă de timp, precum Preston North End și Bristol City.

Q: Cum l-ați determinat pe Marcelo să preia un proiect ca cel al lui Leeds United?

A: Ei bine, totul se întâmplă pentru că președintele a vrut să dea regizorului o schimbare radicală tehnicianul echipei văzând că rezultatele imediate nu veneau. Pentru a fi promovat, a fost necesar un antrenor mai contractat, deoarece presiunea de a antrena Leeds United este foarte puternică.De acolo, există o conversație celebră într-o mașină în care îi spun că nu sunt sigur că vrea să vină, președintele m-a obligat să mă sune și am plecat spre Buenos Aires. Acolo ne-am explicat cine suntem și ne-a spus ce ne poate aduce. Apoi au mai fost câteva călătorii. În aceste cazuri, comuniunea dintre ambii este mereu căutată și cred că am obținut-o.Este necesar să acordăm o mare valoare în sosirea lui Marcelo președintelui care a fost cel care a insistat, m-a obligat să sun și mi-a spus că avem deja „nu”.

Î: Cum este Marcelo Bielsa, tu? Locuiești cu el zilnic?

R: Este un antrenor minunat cu care să lucrezi. Înțelege care este modelul de lucru al managementului sportiv și, evident, încercăm să găsim sinergii între el și noi pentru a îmbunătăți echipa, căutăm soluții la probleme. Cred că cel mai important lucru pentru un management sportiv este să ai o relație bună cu antrenorul.

Î: Cum evaluați acest început de sezon?

A: Sunt foarte fericit, echipa este mult mai matur. Apărăm mult mai bine, mai avansat. Soldul este pozitiv între ocaziile create și cele primite.Așadar, adevărul este că sunt foarte fericit, mai ales, din cauza sentimentului de maturitate lăsat de echipă. împotriva Aston Villa?

A: Fanii au susținut pe deplin decizia. Toți cei care ne-am aflat pe stadion am văzut că nu este o acțiune legală, din moment ce Tyler Roberts încearcă să o dea afară și acest lucru face ca jucătorii rivali să se oprească. Eu, personal, sunt total de acord cu decizia și cred că și fanii o fac. Nu este același să nu-l arunci decât să falsifici creând o îndoială.Această îndoială a fost ceea ce a determinat să se oprească fotbaliștii Aston Villa.

Q: Câteva nume proprii ale acestui Leeds United: Pablo Hernández

A: Este un jucător absolut cheie că tocmai am reînnoit contractul până în 2022. Dă un salt în experiență nu numai pentru noi, dar, la categorie. În plus, la toate acestea se adaugă experiență. Fără îndoială, el este un fotbalist esențial.

Q: Kiko Casilla

A: El rupe toate recordurile posibile. Este mult mai adaptat jocului Angliei, care este, de asemenea, pentru portari, mai ales, oferindu-ne acel sentiment de experiență de care, în momentele importante, echipa are nevoie.A trecut perioada de adaptare de care au nevoie jucătorii și mai ales portarii când aterizează aici.

Î: Kalvin Phillips, dintre care în documentarul „Take Us Home, Leeds United”, Bielsa a spus Ar deveni cel mai bun mijlocaș din campionat

A: A fost un jucător care s-a remarcat foarte mult de la sosirea lui Bielsa, atât din punct de vedere tactic, cât și din punct de vedere tehnic. Este un lux pentru noi să avem un jucător din Premier League în Campionat. Am putut să-l reînnoim ca bază a proiectului și care, în plus, îmbunătățește una dintre valorile clubului: cariera.

Q: Eddie Nketiah

A: Ne-a oferit o situație jignitoare diferită de ceea ce aveam, o incredibilă fiabilitate în fața obiectivului din primul său împrumut. S-a adaptat foarte bine la jocul de echipă.Un fotbalist care contribuie cu adevărat la noi.

Î: Să privim un pic, cum vedeți Premier League?

R: Am un singur lucru în minte despre Premier și Liverpool a câștigat-o pentru că ultima dată când au făcut-o (divizia I în sezonul 1989-90), Leeds a câștigat Campionatul și a fost promovat. De atunci, nu au reușit să devină campioni ai Angliei. Așadar, acesta este un pic obiectivul meu pentru acest premier, pe care, evident, îl am încă foarte departe.

Î: Cum ați experimentat această schimbare de la jurnalism la management sportiv?

: În primul rând, trebuie să mulțumesc lui Carlos Suárez (președintele Real Valladolid) care, la acea vreme, a avut ideea de a se asocia cu José Luis Pérez Caminero în direcția sportivă.Și, pe de altă parte, trebuie să-i mulțumesc și lui Monchi care, în cei 7 ani pe care i-am petrecut alături de el, mi-a fost mentor și sunt ceea ce sunt mulțumit lui, mi-a învățat tot ce știu. Am avut norocul să învăț de la cei mai buni.

Mi-a plăcut și jurnalismul: MARCA și Radio MARCA. Au fost câțiva ani minunați care mi-au plăcut cu adevărat. Cupa Mondială din 2002, programele internaționale de fotbal…Îmi amintesc totul cu multă afecțiune pentru că a fost foarte amuzant. Făcând saltul în managementul sportiv, m-am antrenat mai mult ca profesionist, mai ales în managementul unui club. Dar, miezul vieții mele este încă fotbalul, singurul lucru care s-a schimbat a fost jobul meu.